SvijetVijesti

Predsjednik RS želi se spasiti od optužnice: Dodikov tajni plan

Milorad Dodik, predsjednik RS i lider SNSD-a, pokušava se na sve načine spasiti od sudskog procesa prema optužnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine koja ga tereti za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika.

Ustvari, Dodik, u saradnji sa savjetnicima i advokatima koje je okupio, ima jasan plan kako da se spasi od optuženičke klupe.

Lukić i ukaz
Optužnica je podignuta i protiv Miloša Lukića, v. d. direktora “Službenog glasnika RS”, koji je objavio Dodikov ukaz o proglašenju zakona da se odluke visokog predstavnika ne objavljuju u “Službenom glasniku RS” i da se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ne primjenjuju na teritoriji RS.

No, optužnica još nije potvrđena. Pritisak na Sud i Tužilaštvo BiH je ogroman, a sve je počelo Dodikovom prijavom protiv tužioca koji ga je optužio Nedima Ćosića. Prijavu je podnio Tužilaštvu RS.

Međutim, nakon što je optužnica vraćena na doradu Dodikov tim je krenuo u novu ofanzivu. Zatraženo je izuzeće sutkinje Suda BiH Jasmine Ćosić-Dedović. Kao razlog Dodik je naveo sumnje u njenu nepristrasnost.

– Sudija Jasmina Ćosić-Dedović svojevremeno je bila kandidat za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, a Milorad Dodik, tada u svojstvu srpskog člana Predsjedništva BiH, protivio se njenom imenovanju na navedenu pravosudnu funkciju u ime BiH – naveo je Dodikov advokat Goran Bubić.

Svjestan da će dorađena optužnica biti potvrđena, Dodik kupuje vrijeme zahtjevom za izuzeće i vrši dodatni pritisak na Sud. Time šalje poruku i drugim sudijama.

Posebna sjednica
No, da bi se o izuzeću raspravljalo, potrebno je da se održi opća sjednica svih sudija. I održavanje sjednice ovisi o kvorumu. Dodikovi „igrači“ znaju da su mnoge sudije na odmoru i o izuzeću je moguće da se raspravlja tek naredne sedmice.

Do toga, sutkinja Ćosić-Dedović uopće ne smije postupati po uređenoj optužnici, a rokovi cure. Time se postupak svjesno odugovlači. Dodik igra na kartu da bi se Sud na kraju proglasio nenadležnim, čime bi se sve prebacilo u Banju Luku.

Ali to se teško može desiti.

Zakon jasan
Zakon u vezi s izuzećem kaže: “Kad se stavi zahtjev za izuzeće, sudija mora zaustaviti svaki rad na predmetu do donošenja odluke, osim radnji koje ne trpe odlaganje.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button