SvijetVijesti

Za bh. entitet RS najteža će biti 2026. godina, evo i zašto…

Dok na svim nivoima vlasti pratimo političke krize bez početka i kraja, ne nazirući minimum rješenja, skoro neprimijećeno prolazi podatak da je industrijska proizvodnja u manjem bh. entitetu Republici Srpskoj u junu 2023. u odnosu na isti mjesec 2022. manja za 7.5 posto, upozorila je predsjednica Narodnog fronta, Jelena Trivić.

Kako kaže, slična situacija je i u drugom entitetu, tako da je pad industrijske proizvodnje u cijeloj BiH oko 7.6 posto prema zvaničnim podacima.

Pad industrijske proizvodnje nije zabilježen samo u oblasti prerade drveta (zbog zabrane izvoza određenih proizvoda od drveta), nego u mnogim oblastima prerađivačke industrije (proizvodnja tekstila, kože, odjeće) kao i u području vađenja ruda i kamena, rekla je ona.

“Istovremeno, industrijska proizvodnja u Srbiji u junu 2023. u odnosu na isti mjesec prošle godine, veća je za 0.5 posto.

Zemlje Evropske unije bilježe godišnji pad od 1.2 posto, dok je situacija pojedinačno po zemljama različita: neke zemlje imaju visok rast, kao što su Danska i Irska, dok neke bilježe značajan godišnji pad poput Bugarske i Estonije”, dodala je Trivić na konferenciji za medije.

Ona je podsjetila da će ekonomija EU, na koju je bh. enitet Republika Srpska naslonjena, uprkos globalnim izazovima, na prilično visokoj godišnjoj inflaciji od 6.5 posto i rastu kamatnih stopa, ipak izbjeći recesiju i projektovana je da raste po stopi od jedan posto, prema najnovijim procjenama, prenosi Srpska Info.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button