Vijesti

Sarajevski advokat Nedim Ademović izjavljuje: “Radovan Karadžić će biti primoran platiti odštetu, čak i RS; Milorad Dodik će biti suđen za…”

Sarajevski advokat Nedim Ademović izjavljuje: “Radovan Karadžić će biti primoran platiti odštetu, čak i RS; Milorad Dodik će biti suđen za…”

“Karadžić je sudjelovao u tim procesima! Bitno je razmotriti izvršenje presuda! Treba utvrditi odgovornost za plaćanje! Ispiti će biti pod velikim političkim pritiskom”, rekao je.

Ademović, gostujući na Face TV, navodi: “Radovan Karadžić će morati platiti odštetu, pa čak i RS! Karadžić nema sredstava, ali kao javni dužnosnik treba biti pritisnut na odgovornost!”
“Dodikova politika je izuzetno loša! On se zaglavio! Teško će izbjeći proces pred Sudom BiH! Nema izbora za Dodika! Pokušava se održati na vlasti! Neprihvatanje može rezultirati novim optužnicama! Dodik mora priznati Schmidta! Proces protiv Dodika je iznimno ozbiljan! Činjenice su na strani Tužilaštva!”, naglašava pravni stručnjak Nedim Ademović!

Hadžifejzović: “Kakav je značaj i što se krije iza rezolucije o Srebrenici?”

Ademović: “Rezolucija je posvećena žrtvama i njihovim obiteljima! Sve države bit će obvezane obilježiti sjećanje na genocid u Srebrenici! Cilj Srbije je izazvati strah kako bi se spriječilo glasanje ili potaknula suzdržanost! To nije u interesu Srbije! Trebamo zagovarati da je rezolucija dug prema Srebreničanima! To nije rezolucija BiH! Mi je nismo pokrenuli! To nije akt koji potvrđuje nešto već utvrđuje genocid! Pročitao sam Nacrt rezolucije! Rezolucija je dobro napisana!”

Hadžifejzović: “Postoji li način da se putem rezolucije o Srebrenici ostvari velika ratna odšteta od Srbije?”

Ademović: “Već postoji dvadeset presuda pred američkim sudovima! Karadžić je sudjelovao u tim procesima! Bitno je razmotriti izvršenje presuda! Treba utvrditi odgovornost za plaćanje! Ispiti će biti pod velikim političkim pritiskom!”

Hadžifejzović: “Ako se rezolucija o Srebrenici usvoji, je li moguće pokrenuti nove tužbe, nove procese protiv Srbije?”

Ademović: “Politička klima i globalni stav se mijenjaju! To može utjecati na odluku o preispitivanju zaključaka o postupku Srbije! Pravo mora biti jasno! Kada pokrenuti?! To je druga priča! Globalna politika nije kratkoročna! Traje izvjesno vrijeme!”

Hadžifejzović: “Izborni zakon po mjeri HDZ-a?”

Ademović: “Međunarodna zajednica shvatila je da je pozicija legitimnih Hrvata prevaziđena, što je shvatio i OHR! Okrenuli su politiku, rekli HDZ-u da to više neće proći! Odstupa od koncepta građanske države i šalju poruku da to nije prihvatljivo!”

Hadžifejzović: “Ustavni sud BiH je blokiran. Što Vi mislite o izboru Marina Vukoje kao sudije Ustavnog suda BiH?”

Ademović: “Prije je bilo da se četiri suca biraju po etničkoj pripadnosti: dva Hrvata i dva Bošnjaka, što je neustavno… dogovor je bio da se ne miješaju u posao jedni drugima! Nema više tog političkog konsenzusa! Ne mogu se dijeliti po etničkoj pripadnosti, a iako se predlaže, moraju biti politički neutralni. Vukoja je tesno povezan s HDZ-om! Smatraju da će on biti njihov informator i lobirati za njihove interese te staviti Ustavni sud pod političku kontrolu! Sudije ne smiju biti povezane s politikom! Ustavni sud će ostati funkcionalan! Ustavni sud je najvažnija institucija jer nije pod utjecajem entitetskog ili etničkog veta! Može spriječiti secesiju! Daje međunarodnim snagama pravo na reakciju! Ustavni sud će raditi jer sam uvjeren da će visoki predstavnik imenovati privremene suce!”

Hadžifejzović: “Ako se ne izabere, može li Schmidt imenovati suce?”

Ademović: “Da! OHR može imenovati ad hoc privremene suce! On je odgovoran za implementaciju Dejtonskog sporazuma! Schmidt brine o Ustavnom sudu i ako je ugrožen, poduzet će korake! Schmidt je već ranije aktivirao takve mehanizme!”

Hadžifejzović: “Kao priznati pravnik, što mislite o medijima i političarima? Pritisci su ogromni…”

Ademović: “Novinari moraju biti bolje educirani, a političari ne smiju vršiti pritisak! Svaki novinar mora naučiti kako raditi da bi se zaštitio od pravnih postupaka! Moramo znati što su medijske slobode! Evropska konvencija postavlja jasne kriterije – što je dopušteno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button